Activiteit

Infra Innovatie Marktdag Noord

25 oktober
2022
Dinsdag 25 oktober 2022
Bijeenkomst
Profielfoto van Elna Minderman
3 minuten lezen

Op 25 oktober zal de Infra Innovatie Marktdag georganiseerd worden door het Infra Innovatie Netwerk, Platform WOW en het InnovatieAtelier. 

 

Programma

14:15 - 14:45: Inloop

14:45 - 15:00: Opening door dagvoorzitter Gijs Nillessen in gesprek met Nelleke Vedelaar, gedeputeerde provincie Drenthe en regiomanager Sander Wubbolts van Koninklijke Bouwend Nederland regio Noord

15:00 - 16:15: Lezing Jan Rotmans 'infra in Transitie'

16:15 - 17:00: Workshops van CROW, Platform WOW, de Groene Koers en Koninklijke NL-ingenieurs

17:00 - 18:00: Afsluitend netwerkmoment met borrel en hapjes

 

Workshops

De Groene Koers (initiatief Bouwend Nederland) door Jorrit van Ommen en Jan Wienk     

De Groene Koers:  
In de toekomstbestendige bouwsector worden infraprojecten schoon en emissieloos uitgevoerd. Inmiddels worden in Nederland al diverse projecten emissieloos/-arm uitgevoerd en leggen we de lat elk jaar hoger tot er in 2030 alleen nog emissieloos bouwmaterieel draait. In deze transitie hebben GWW- en groen-aannemers, opdrachtgevers, leveranciers van elektrisch materieel en netbeheerders elkaar nodig.  

De Groene Koers is het sectorplatform van Bouw & Infra dat laat zien wat we (kunnen) doen aan de reductie van emissies door mobiele werktuigen en (bouw)materieel. Dit doen wij vanuit een brede maatschappelijke context. Voor de lange termijn is de ambitie om te komen tot materieel dat geen schadelijke uitstoot meer veroorzaakt.   

Kenmerkend voor de huidige transitie is dat er volop ingezet wordt op innovatie, maar dat er daardoor veel sporen ontstaan. En zoals dat gaat bij innovaties: de snelheid en het succes variëren. Waar echter iedereen behoefte aan heeft is verbinding én antwoorden op vragen. Wat kan je bijvoorbeeld als opdrachtgever van de markt verlangen? Betaalt een investering in emissievrij materieel zich terug voor de aannemer? Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen (bijvoorbeeld ten aanzien van waterstof) en zijn we daar al klaar voor?  

Emissievrije asfaltset:  
De provincies Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland en Gelderland, Rijkswaterstaat en diverse marktpartijen zijn een programma gestart om in 2022 gezamenlijk tot een exploitabele emissievrije asfaltset te komen. De infrasector is een grootverbruiker van primaire abiotische grondstoffen en stoot daarnaast bij de productie en de verwerking van asfalt, direct en indirect, grote hoeveelheden CO2, stikstof, fijnstof en andere schadelijke stoffen uit.     

Jan Wienk,  programmamanager, geeft in een korte presentatie toelichting op deze unieke publiek- private samenwerking van een breed scala aan organisaties, die samen één doel nastreven. Deelnemende organisaties hebben verschillende perspectieven en belangen, dat maakt het spannend en uitdagend. Maar iedereen ziet de noodzaak om iets te doen dat bijdraagt en dat is de gemene deler.  

NL-ingenieurs: Spreker is Jan Reinout Deketh. Hij is Leading Professional Project- en Contractmanagement bij Royal HaskoningDHV. 

Jan Reinout Deketh gaat een bijdrage op het onderwerp samenwerkingsgericht contracteren verzorgen. De roep om meer samenwerking in de bouw is al een tijdje te horen. Rijkswaterstaat heeft bijvoorbeeld zijn Marktvisie in 2015 reeds aangepast van Markt Tenzij.. naar Samen met de Markt. De risico’s in bouwprojecten zouden evenwichtiger verdeeld/gedeeld  moeten gaan worden. In 2019 heeft McKinsey in het Rapport Toekomstige Opgave mogelijkheden gegeven hoe de beoogde samenwerking contractueel vorm te geven. Door meer gebruik te maken van 2-fasencontracten (o.a. bouwteams) , allianties, raam- en portfoliocontracten. Inmiddels zijn hiertoe verschillende nieuwe contractmodellen en aanbestedingshandreikingen verschenen of uit de mottenballen gehaald. De praktijk leert dat voor samenwerking tussen partijen een samenwerkingericht contract op zichzelf niet afdoende is. Een Contract is nog geen Partnership. Hoervoor is meer nodig: oplijning van belangen (Mutual Gains), samen opgestelde gedragsafspraken (Guiding Behavorial Principles) en borging van de samenwerking  (Contract Governance). Jan Reinout gaat in op deze aspecten, gebaseerd op zijn ervaringen met het opzetten van samenwerkingsgerichte contracten bij Thales en Schiphol, en gaat graag in gesprek met de deelnemers over hun projecten en ervaringen. 

Invulling workshop CROW Infra Innovatie Martkdag 

Afgelopen tijd zijn we met enthousiastelingen uit de sector aan de slag geweest met het vraagstuk hoe infra innovaties beter en sneller opgeschaald kunnen worden. De winnende ideeën bestonden uit een matchmaking-app met aanbod van zowel innovaties als projecten die ruimte bieden voor het opschalen van innovaties en een nieuwe manier van aanbesteden gericht op partnerschap en stewardship. De teamleden van de winnende teams nemen jullie samen met het Infra Innovatie Netwerk op 25 oktober mee in de uitkomsten van de hackathon om de ideeën nog verder te brengen! 

 Doelen: 

1. Introductie en kennismaken met het Infra Innovatie Netwerk; 

2. Pitch winnende ideeën hackathon ‘Infra Innovaties opschalen’ en verder brengen met de sector.   

WOW: Herman Beerda is spreker namens Waterschap Noorderzijlvest.  

Waterschap Noorderzijlvest speelt in op het veranderende klimaat. Met maatregelen om inwoners veilig te houden en maatregelen voor schoon en voldoende water. Noorderzijlvest moet als publieke opdrachtgever ook het goeie voorbeeld geven: klimaatverandering waar mogelijk helpen voorkomen en circulair gaan werken. Hoe zorgt Noorderzijlvest dat nationale- en internationale doelstellingen en haar eigen ambities effectief doorvertaald worden in het dagelijks werk en opdrachten aan de markt? Daar heeft ze de kennis, innovatiekracht en investeringen van marktpartijen voor nodig. Dat vraagt ook om een andere rolverdeling bij projecten en diensten. Het waterschap laat ons zien hoe ze verduurzamen. Niet alleen in de manier van werken, maar ook hoe ze dit vertalen naar beleid en samenwerking met andere publieke opdrachtgevers en marktpartijen. Het waterschap staat hierin niet alleen: de publieke opdrachtgevers in Noord Nederland staan voor dezelfde opgaves.

 

Locatie

Westerbrink 1
9405BJ Assen

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om te kunnen zien wie zich aangemeld heeft en/of om je zelf aan te melden.

Ben je nog niet geregistreerd op deze website? Registreren »