IFD leert studenten slimmer, duurzamer en goedkoper bruggen bouwen
Industrieel, flexibel en demontabel (IFD) bouwen is een slimme en duurzame methode om bruggen te ontwerpen en te bouwen. Op deze manier werken maakt de gigantische opgave om de komende decennia bijna 40.000 Nederlandse bruggen te vervangen een stuk gemakkelijker. Drie experts leggen uit waarom en hoe belangrijk het is om studenten daarbij te betrekken.
IFD staat voor werken met gestandaardiseerde interfaces (verbindingsstukken) die in de fabriek gemaakt worden. Elke brug kan er nog steeds anders uitzien, maar omdat alle koppelstukken hetzelfde zijn, zijn ze veel efficiënter te maken. Zo kan de brug gemakkelijk aangepast en daardoor hergebruikt worden. Het werkt eigenlijk net als legostenen.
Onderzoek van het Economisch Instituut wijst uit dat tot 15 procent kan worden bespaard op de bouw- en onderhoudskosten van bruggen en dat de bouwtijd en de verkeershinder kan worden beperkt. Bovendien vallen de CO2-emissies lager uit in vergelijking met de bestaande werkwijzen. IFD maakt de bouw en het onderhoud van bruggen en viaducten efficiënter, duurzamer, circulair en kostenbesparend.