Nieuwsbericht

Overheden ondertekenen intentieverklaring Duurzame Bruggen en Viaducten

Profielfoto van Samenwerkplatform Circulaire Viaducten en Bruggen
21 januari 2025 | 3 minuten lezen

Publieke opdrachtgevers hebben tot taak om bruggen en viaducten zo duurzaam mogelijk te renoveren en vervangen. Om deze opgave te versnellen hebben de provincies Gelderland, Noord-Holland, Utrecht en Zeeland en Rijkswaterstaat zich verenigd in de ‘Coalitie Duurzame Bruggen en Viaducten’, op initiatief van het Betonakkoord en het Bouwakkoord Staal. Alle deelnemende overheden in de coalitie willen dezelfde uitdagende, maar realistische duurzaamheidseisen aan de markt stellen bij renovatie of vervanging van een brug of viaduct. Door dit te doen moet het voor de markt aantrekkelijker worden om te investeren in vernieuwende technieken. De resultaten van deze coalitie zijn leidend in de steeds strengere wettelijke normering die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat invoert voor de gehele beton- en staalsector in de Grond-, Weg- en Waterbouw. Het startschot voor de samenwerking is vandaag – donderdag 16 januari – gegeven door het gezamenlijk ondertekenen van de intentieverklaring op de InfraTech in Rotterdam.

Unieke samenwerking van (vooralsnog) 5 publieke opdrachtgevers
Onder de noemer ’Coalitie Duurzame Bruggen en Viaducten’ maken de opdrachtgevers gezamenlijke afspraken, in lijn met hun gezamenlijke Marktvisie en Inkoopstrategie van de Buyer Group en Samenwerkplatform Circulaire Viaducten en Bruggen (zie onderaan). Ze willen onder andere samen innovaties onderzoeken én de marktrijpe innovaties (‘koplopermaatregelen’) invoeren die nog niet breder worden ingezet. Op deze manier wil de coalitie marktpartijen uitdagen om in innovaties te investeren. De deelnemers van deze coalitie hebben bovendien de intentie uitgesproken om dezelfde uitdagende maar haalbare eisen in contracten met aannemers aan te houden. Dit is een belangrijke stap richting de verduurzaming van de sector. Zo zorgen de opdrachtgevers namelijk voor voldoende vraag en eenduidigheid. Doordat opdrachtgevers gezamenlijk meer zekerheid willen bieden, wordt het voor marktpartijen economisch aantrekkelijker om te investeren in vernieuwing. Die zekerheid wordt versterkt doordat de behaalde resultaten van de coalitie de basis vormen voor in de tijd steeds verder aangescherpte wettelijke normering die voor de gehele beton- en staalsector in de bouw gaat gelden.

Samen dagen we de markt uit
Klaas Ruitenberg, Gedeputeerde provincie Gelderland: “Anders dan bij wielrennen willen wij als koplopers graag ingehaald worden door het peloton. En het belangrijkste van deze wedstrijd is natuurlijk het publiek: de samenleving vraagt om groen, leefbaar en gezond. Dat nemen we serieus.

André van Schie, Gedeputeerde Provincie Utrecht: “We willen voorkomen dat we toekomstige generaties met de rekening opzadelen. Daarom geven we ruimte aan de markt om te innoveren.

Bob Demoet, HID Rijkswaterstaat: “Het is belangrijk dat onze marktpartijen zien en horen dat we gaan voor de lange termijn. En we zijn al begonnen: in de A9 hebben we 300 liggers geoogst die we op meerdere locaties gaan hergebruiken.”

Jacqueline Cramer, voorzitter Betonakkoord en Bouwakkoord Staal: “Deze gezamenlijke aanpak van publieke opdrachtgevers helpt enorm om de grote renovatie- en vernieuwingsopgave van bruggen en viaducten zo duurzaam mogelijk te realiseren zonder dat dit leidt tot vertraging in de uitvoering. De behaalde resultaten worden binnen enkele jaren de standaard voor de gehele beton- en staalmarkt van bruggen en viaducten. Daarmee biedt de aanpak zekerheid voor marktpartijen dat hun investeringen gaan lonen en wordt tegelijkertijd een gelijk speelveld gecreëerd. Het is fantastisch om te zien dat publieke opdrachtgevers gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen om dit voor elkaar te krijgen.”

Ook meedoen?
Wilt u zich als opdrachtgever aansluiten bij de Coalitie? Stuur dan een e-mail naar de secretaris van het Betonakkoord: martinjvandervliet@gmail.com of naar meinke.schouten@crow.nl.

Bovenstaande ontwikkelingen volgen?
Zie het Betonakkoord op LinkedIn en www.Bouwakkoord Staal.nl of kom eens langs bij een van de driemaandelijkse (Leernetwerk)bijeenkomsten van het Samenwerkplatform Circulaire Viaducten en Bruggen (zie website Platform Bruggen), waar overheden en marktpartijen samen kennis en ervaringen uitwisselen. Voor onderlinge interactie zoals vragen en oproepen aan het netwerk gebruiken we de LinkedIn-groep ‘Transitiepad Kunstwerken’.

Meer weten over Circulaire Viaducten en Bruggen?
Bekijk dan de Marktvisie en Inkoopstrategie van de Buyer Group Circulaire Viaducten en Bruggen of andere kennisdocumenten op Platform Bruggen, of bezoek bovengenoemde Leernetwerkbijeenkomsten, bijvoorbeeld de eerstvolgende bijeenkomsten op: