Materialen en Constructies

In het kader van de vervangingsopgave wordt veelvuldig verwezen naar de ontwerplevensduur van de bruggen. Maar is er wel sprake van een ontwerplevensduur? De ‘Pont du Gare’ in Frankrijk doet vermoeden dat sommige bruggen het eeuwige leven hebben. De ingestorte brug bij Genua suggereert het tegenovergestelde. Zeker als we gedurende het ‘spel’ de ‘spelregels veranderen (breedte van rij- en vaarweg en de verkeerslasten) loont het de moeite om, daar waar mogelijk, de levensduur van de (onderdelen van) kunstwerken proberen te verlengen. Waardoor de aankomende vervangingsopgave ‘behapbaar’ wordt.

In sommige gevallen zullen onderdelen gedeeltelijk falen (bijvoorbeeld een houten fundering), maar betekent dit het einde van de levensduur van de constructie? Of kan die nog (deels) zijn functie op een veilige manier vervullen, en hoe beoordelen we dat? Het thema heeft sterke relaties met inspectie en advies.

Onderwerpen zijn:

  • Constructieve veiligheid;
  • Restlevensduur;
  • Reparatietechnieken;
  • Onderhoudsmethoden.
Meer informatie Minder informatie

Redactie

Zoeken & filter Zoeken & filter
Reset
Afbeelding van Presentaties opdrachtgeversoverleggen 2024

Presentaties opdrachtgeversoverleggen 2024

Publicatiedatum:
Hier vind u alle presentaties van de opdrachtgeversoverleggen Circulaire Viaducten en Bruggen in 2024. 
Afbeelding van PVO Jaaroverzicht 2021

PVO Jaaroverzicht 2021

Publicatiedatum:
Een terugblik op het Platform Voegovergangen en Opleggingen (PVO) in 2021: hét kennisplatform voor voegovergangen en opleggingen in de infrastructuur.
Afbeelding van Plan van Aanpak Staalbouwakkoord 22-03-2021

Plan van Aanpak Staalbouwakkoord 22-03-2021

Publicatiedatum:
Uitgever:
Bouwen met Staal
Het bestuur van Bouwen met Staal wil met haar leden hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en gezamenlijke duurzaamheidsdoelstellingen vastleggen in een Staalbouwakkoord. Dit plan is een...
1 document toegevoegd