Project Cruquiusbrug in Noord-Holland wint KoopWijsPrijs 2021
Het project duurzame Cruquiusbrug heeft dinsdag 14 december met 562 stemmen de KoopWijsPrijs 2021 gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door PIANOo Expertisecentrum Aanbesteden, van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Oordeel vakjury: “Door gebruik te maken van het principe modulair bouwen bij een bestaand object met een grote duurzaamheidsambitie heeft de provincie Noord-Holland laten zien dat het graag deze enorme uitdaging wilde aangaan. Het project is relevant, uitdagend, innovatief, draagt bij aan de circulaire economie en is ook nog eens breed opgezet. Door middel van de concurrentie gerichte dialoog is hier optimaal gebruik gemaakt van de kennis en kunde in de markt. De toepassing van de modulaire bouw is transparant en helder weergegeven in een korte video. Het resultaat mag er dus zeker zijn!”
Lindy Molenkamp, directeur Beheer en Uitvoering bij provincie Noord-Holland: “Ik ben ontzettend trots op B&U en CZ voor het behalen van deze prijs. Door de zeer goede samenwerking tussen de sector Subsidies en Inkoop en het projectteam Cruquiusbrug van B&U Infra, gericht op duurzame, innovatieve inkoop, is dit prachtige resultaat behaald. Gefeliciteerd! Het project Cruquiusbrug is bij uitstek een voorbeeld van innovatief en toekomstbestendig bouwen. Duurzame bruggenbouw wordt steeds belangrijker. De komende jaren zijn namelijk duizenden bruggen aan vervanging toe. We hopen met dit project andere overheden te inspireren.”
De nieuwe Cruquiusbrug
De nieuwe brug wordt in 2022 zo veel mogelijk energieneutraal, circulair gebouwd. Een energieneutrale brug is zelfvoorzienend en wekt evenveel energie op als dat de brug verbruikt. Circulair bouwen betekent efficiënt en slim omgaan met grondstoffen en materialen zoveel als mogelijk hergebruiken. De principes van modulair bouwen worden hierbij toegepast, waarbij in de fabriek kant-en-klare modules worden vervaardigd. De modules zijn demontabel en vormen samen de brug. Het voordeel is dat ze makkelijk uit elkaar te halen zijn mocht er een module moeten worden vervangen én alle modules zijn geschikt voor hergebruik.
Ook wordt gekeken hoe de brug zo onderhoudsarm mogelijk kan worden gerealiseerd. Dat levert in de toekomst minder hinder voor het verkeer op. De Cruquiusbrug vormt een goed voorbeeld hoe, door de inzet van innovatieve technologie, een bijdrage wordt geleverd aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.
Meer lezen over dit project kan hier!
Bron foto en tekst: provincie Noord-Holland