TERUGBLIK OP BRUGGENDAG 2024
Op donderdag 14 maart vond de 11e editie van de Bruggendag plaats, en wat was het een succes! Er waren zes boeiende presentaties die allemaal een gemeenschappelijk thema hadden: het bouwen van betekenisvolle bruggen. En dat hebben we zeker gezien!
De bruggendag is jaarlijks terugkerend evenement dat van essentieel belang is voor het bijhouden van actuele kennis op het gebied van bruggenbouw, met een toegevoegde kans om te netwerken. Zoals de bevlogen dagvoorzitter Eric Luiten (hoogleraar landschapsarchitectuur aan de TU-Delft) het verwoordde: “wat goed dat jullie dit met elkaar doen!”
Jaco Reusink (projectmanager en raadgevend ingenieur gemeente Rotterdam) en Arthur Tameling (projectmanager bij Rijkswaterstaat) trapten de dag af met een presentatie over de renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug. Dit project bood inzicht in de uitdagingen die komen kijken bij het renoveren van een oude beweegbare brug uit 1964. Het betekenisvolle aspect lag in het overwinnen van uitdagingen die zich zowel voorafgaand, tijdens de voorbereiding als tijdens de uitvoering voordeden.
Andries Takke (directeur Takke Breukelen B.V.) presenteerde vervolgens de voet-fietsbrug bij station Ede-Wageningen, waarbij hij de nadruk legde op het belang van een vakwerkconstructie in staal en een rijdek in composiet. Door de complexe vormen kon de brug op locatie worden voorbereid, waardoor de buitendienststelling van het treinverkeer tot een minimum werd beperkt.
Jannegien Luursema (architect gemeente Amsterdam) en René Koot (ontwerpmanager bij K. Dekker) enthousiasmeerden het publiek met hun presentatie over deโฏHollandse Iepbrug. Deze brug, is een treffend voorbeeld waarbij de landschappelijk inpassing betekenisvol is.
Bart Bols (senior engineer NEY & Partners) presenteerde trots de dubbele basculebrug in Vilvoorde (België), die zijn betekenisvolle waarde toonde als elegant en slank eindresultaat van de Salangaanbrug. Deze beweegbare voetgangersbrug speelt een belangrijke schakel in het fiets- en voetgangersnetwerk tussen een woon- en natuurgebied.
Charlotte Murphy (senior bridge engineer Arup Amsterdam in samenwerking met de non-profitorganisatie Bridges to Prosperity) wist het publiek te inspireren met haar presentatie over de waarde en betekenis van (ontwikkelings)samenwerking, die niet alleen heeft geresulteerd in betekenisvolle bruggen in Afrika, maar ook in een tool die lokale gemeenschappen in Oost-Afrika ondersteunt bij de bouw van bruggen. Deze Bridge Visualization Tool zal vele toekomstige bruggenbouwprojecten ondersteunen.
Dick Schaafsma en Jaap van der Heide (senior-adviseurs bruggen bij Rijkswaterstaat) lichtten toe hoe klimaatadaptatie van invloed is op de bruggenbouw en bespraken de impact ervan op Nederlandse bruggen aan de hand van verschillende scenario's.
Fred Westenberg (voorzitter Bruggenstichting) gaf een update over Platform Bruggen en het prognoserapport van TNO. Hij sloot de dag af met het interessante nieuws dat er volgend jaar op 20 maart een bruggenfestival plaatsvindt! Noteer de datum alvast in je agenda: https://bit.ly/4a9kfU0