Nieuwsbericht

Gemeente Amsterdam zet zich in voor techniekonderwijs

Profielfoto van Redactie platform Bruggen
18 februari 2022 | 2 minuten lezen

Voor het herstel van de bruggen en kademuren hebben we de komende generaties veel mensen nodig. Daarom wil de gemeente Amsterdam jongeren stimuleren om te kiezen voor een baan in de techniek. Dat doen ze bijvoorbeeld met hun workshops Bruggen bouwen tijdens de oriëntatiedagen van Tech Island op het MBO College Westpoort.

Een van de deelnemende groepen komt van het Munduscollege. Aan het begin van de workshop krijgen de leerlingen de vraag hoeveel kilometer kade Amsterdam heeft. “1200 meter”, zegt een van hen. “800 kilometer”, schat een ander. Het goede antwoord krijgen ze later, eerst gaan ze aan de slag met Lego, om een stevige brug te bouwen.

Techcampus

Jacques Neefs bekijkt het schouwspel met trots. Hij is projectleider bij Techcampus Amsterdam en de motor achter deze Tech Island oriëntatiedagen. “We draaien inmiddels meerdere dagen per week en bereiken elk jaar wel 6000 leerlingen in de metropoolregio Amsterdam”, vertelt hij. “We willen die leerlingen enthousiasmeren voor een opleiding en een baan in de techniek. Er is op het moment een schreeuwend tekort aan technisch geschoolde mensen en dat wordt alleen maar meer. Van elektriciens en fietsenmakers tot bouw- en infratechneuten, Amsterdam en de regio hebben ze allemaal heel hard nodig. Daarom willen we zoveel mogelijk jongens en meisjes bereiken en laten zien hoe leuk en kansrijk werken in de techniek is.”

Volgende generatie gebruikers

“Ik sluit me daar volledig bij aan”, zegt Marise Ent van de gemeente Amsterdam. Als directielid van het programma Bruggen en Kademuren wil zij scholieren zo veel mogelijk betrekken bij de opgave om de komende decennia honderden bruggen en tientallen kilometers kademuur te vernieuwen. “We hebben de nieuwe generaties hard nodig om die enorme klus te klaren”, vertelt ze. “En dan begin je gewoon op de scholen, leerlingen kennis laten maken met techniek, hoe mooi dat is en hoeveel kansen dat biedt. Via Tech Island en met excursies en gastlessen kunnen we heel veel kinderen bereiken en ze een mooi beeld geven van het werk in de bouw- en infrasector. Want zeg ’s eerlijk, wat is er mooier dan straks in je eigen stad aan je eigen stad te werken?”

De leerlingen van het Munduscollege zien dat wel zitten, in Amsterdam werken in de techniek. Ze pakten de technische kneepjes om een stevige brug te bouwen snel op, en ze weten nu dat er maar liefst 640 kilometer kade in Amsterdam is: van hier tot Berlijn!

 

Wij zijn benieuwd naar wie zich ook inzet om jongeren enthousiast te maken voor onze mooie sector, laat het ons weten in de reacties!

 

Bekijk hier een korte video van de Tech Island oriëntatiedag op AT5.
Meer informatie over Tech Island.

 

Bron foto en tekst: Gemeente Amsterdam