De vervangingsopgave zoals die voor ons ligt vormt een enorme uitdaging voor de bouwsector. Deze uitdaging op een traditionele wijze aanpakken is onmogelijk. We beschikken over onvoldoende middelen, zowel voor wat betreft financiën als capaciteit. Ook zou het onmogelijk zijn voor de GWW sector om de milieudoelstellingen zoals vastgelegd in de Green Deal te behalen.
De huidige ontwikkelingen op ICT gebied bieden de kans om veel gegevens op te slaan en daarmee intelligente analyses te maken. Zelfs real time "digital twins” blijken inmiddels mogelijk. Hoe we hiermee beter de status van de constructie kunnen inschatten en het onderhoud verder kunnen optimaliseren en wellicht zelfs automatiseren is nog “onder constructie". Iedereen wil in deze ontwikkeling mee, veel leveranciers kunnen al van alles. De vraag is nog hoe dit zinvol en betrouwbaar in te zetten.
Technologische ontwikkelingen bieden mogelijkheden om de levensduur van bruggen op een veilige manier te verlengen met behulp van sensoring en monitoring. Op basis van Big Data kan het onderhoud worden voorspeld (Predictive Maintenance). Met Sensoring/Monitoring (bijvoorbeeld Computer vision i.c.m. Weigh In Motion) en Kunstmatige Intelligentie wordt het mogelijk om zelfsturend onderhoud in te zetten gebaseerd op storingen, toestand of daadwerkelijk gebruik, waarbij de functionaliteit gecontroleerd wordt door middel van een Digital Twin.
We willen toeleveranciers de ruimte bieden om vernieuwingen door te voeren.
Onderwerpen in dit thema: