Nieuwsbericht

Waterdichte monitoring Amsterdamse bruggen en kademuren

Profielfoto van Redactie platform Bruggen
13 september 2022 | 1 minuut lezen

Wat de Eiffeltoren is voor Parijs, zijn de grachten voor Amsterdam. Op zulke iconische monumenten moeten we zuinig zijn. Daarom hebben de Gemeente Amsterdam en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een SBIR innovatiecompetitie in het leven geroepen. Zo konden de knapste koppen van Nederland zich buigen over de monitoring van de kademuren en bruggen van onze hoofdstad.

Na de tweede selectieronde bleven er nog 4 bedrijven over: Althen, Villari, Iv-Infra en Sensar. Zij zijn met hun innovatieve monitoringtechnieken het meest kansrijk.

Wat is SBIR?

Even wat uitleg: een SBIR (Small Business Innovation Research) is een door de overheid georganiseerde innovatiecompetitie om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. De competitie verloopt in fasen, waarbij telkens de meest kansrijke voorstellen doorgaan naar de volgende ronde. Ditmaal ging het om een vraagstuk over monumenten zo iconisch, dat er zelfs liedjes over worden gezongen. In Amsterdam bevinden zich maar liefst 829 bruggen en de kademuren zijn ruim 200 kilometer lang. Dat zijn er nogal wat! Je zou in theorie sneller van de Dam naar Antwerpen rijden, dan dat je langs alle kadewanden bent gereden.

Het uiteindelijke doel van deze SBIR? Met nieuwe meettechnieken sneller en vollediger inzicht krijgen in de technische staat van de Amsterdamse bruggen en kademuren. Om zo mogelijk falen van constructies in een vroeg stadium te signaleren en tijdig te kunnen ingrijpen voor slimmer onderhoud.

Meer lezen over SBIR als springplank?​